Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл "Конфлікт на Донбасі: виклики, загрози і їх правове врегулювання"

12 липня 2017, 10:08

11 липня 2017 року у Верховній Раді України відбувся круглий стіл "Конфлікт на Донбасі: виклики, загрози і їх правове врегулювання", організований міжфракційним об'єднанням "Сприяння захисту прав і соціальної реабілітації учасників АТО" і Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів.

Захід відкрив спікер парламенту Андрій Парубій, який наголосив на важливості теми в сьогоднішніх умовах. Він зазначив, що саме російський агресор повинен відповідати за завдані Україні збитки.

Глава міжфракційного об'єднання Оксана Білозір зазначила, що дуже важливою є участь суддівського співтовариства у вирішенні тих викликів, що сьогодні стоять перед Україною. Також Оксана Білозір зазначила, що раніше судді досить часто ставали заручниками певних політичних ігор, за рахунок чого одна з гілок влади отримувала вплив на іншу, судову владу. "Зараз сталася деполітизація цих процесів, а функції призначення, переведення суддів передані Вищій раді правосуддя. Таким чином, судова реформа заклала фундамент для стабільності судової системи, тому сьогодні це не просто зміна системи судоустрою, а зміна самого сенсу реформування", - зазначила Глава міжфракційного об'єднання.

Голова Донецького апеляційного адміністративного суду Раїса Ханова відзначила: "З точки зору правосуддя зараз ми працюємо в звичайному режимі, не даємо собі спуску. Рішення вносяться до Єдиного державного реєстру судових рішень своєчасно, терміни розгляду не порушуються. Разом з тим проблеми є. Адмінсуди втратили 22 суддів: 1 – з Донецького апеляційного адміністративного суду, 13 – з Луганського окружного адміністративного суду, 8 – з Донецького окружного адміністративного суду",- додала Раїса Ханова.

Глава Луганського окружного адміністративного суду Сергій Чиркин підкреслив, що є проблеми з повідомленням сторін та інших учасників судового процесу про розгляд справи, з виконанням судових рішень. "Потрібно змінити порядок повідомлення, адже "Укрпошта" на даних територіях не працює, і я сподіваюся, що в нових процесуальних кодексах цей момент буде врегульовано", - зазначив він.

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк відзначив, що процес реформування правосуддя додатково потерпає від викликів, що породжує конфлікт у зоні проведення антитерористичної операції. Але представники судової влади гідно борються з цими викликами, підтримуючи суддів та працівників апаратів судів, що опинились у складній життєвій ситуації, але продовжують працювати на благо України, - наголосив Голова ДСА України. "Державною судовою адміністрацією України спільно з судами вжито всіх можливих заходів для переміщення органів правосуддя із зони бойових дій на безпечні території України та відновлення їх повноцінної роботи за новим місцем розташування з метою захисту життя та здоров’я суддів, працівників апаратів цих судів, відвідувачів суддів та недопущення порушення принципу доступності правосуддя для громадян", - повідомив Зеновій Холоднюк.

У заході взяли також участь: заступник голови ВАСУ Михайло Смокович, голова Апеляційного суду Донецької області Олександр Лісовий, суддя Київського апеляційного адміністративного суду Ірина Желтобрюх, судді Донецького окружного адміністративного суду Тетяна Кравченко і Тетяна Загацька, суддя Львівського окружного адмінсуду Роксолана Качур, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Роман Голобутовський, суддя Харківського окружного адмінсуду, керівник відокремленого підрозділу Асоціації адміністративних судів Олексій Котенєв, суддя Київського апеляційного адміністративного суду, член Ради суддів України Євген Мезенцев, суддя Конституційного Суду України у відставці Олександр Пасенюк, член правління Міжнародного фонду "Судді для суддів" ("Judges for Judges") Естер де Руідж Бестуурслід, інші.